Barndiabetesfondens Klasskamp: En insamlings- och informationsaktivitet för mellanstadiet till förmån för Barndiabetesfonden

Typ 1 diabetes är Sveriges vanligaste obotliga sjukdom som drabbar barn.
Du inom skolan kan göra skillnad på ett enkelt sätt.
Anmäl en mellanstadieklass till Barndiabetesfondens Klasskamp!

 
Ännu har ingen botats från typ 1 diabetes. Även om behandling har utvecklats drabbas alldeles för många av allvarliga komplikationer som hjärt- och kärlsjukdomar, blindhet eller till och med amputation. Under 2017 dog 133 personer i Sverige som en direkt följd av typ 1 diabetes. Det finns även ett stort mörkertal när det gäller psykisk ohälsa.
 
Det behövs mer pengar till forskning och mer information om typ 1 diabetes. Du i skolan kan hjälpa till på ett enkelt sätt. Anmäl dig här!


Barndiabetesfondens Klasskamp 11 mars – 28 april 2019

Barndiabetesfondens Klasskamp är en utbildnings- och insamlingsaktivitet för typ 1 diabetes.
Alla klasser på mellanstadiet kan delta. Tävlingsdelen genomförs på elevernas fritid.
 
För att vara med i tävlingen ber vi om hjälp med en kortare utbildningsaktivitet, som kan göras i skolan. Utbildningen handlar om typ 1 diabetes och läraren / skolan kan välja vilka delar man vill arbeta med. Enklaste nivån är att se på en 20-minuters film och svara på Quiz-frågor om filmen (det finns facit). För klasser som vill vara mer ambitiösa finns mer färdigt material att använda. Här hittar du utbildningsmaterialet 


Insamling utanför skoltid


På elevernas fritid genomförs insamlingsdelen, då eleverna ska samla in pengar till Barndiabetsfonden. Hur klassen samlar in pengar är valfritt, vi har tagit fram några förslag. Någon klass kanske har loppis, en annan säljer fika på fotbollsmatchen eller vad man nu hittar på. Klassen behöver hjälp av en vuxen för insamlingsaktiviteten, t.ex. en förälder.
 
Insamlingen görs genom Swish som tillhandahålls av oss, det är alltså inga privata Swish-nummer inblandade.
 
Vill du läsa mer om hur insamlingen fungerar med Swish och se förslag på insamlingsaktiviteter? Klicka här

Fint pris till vinnande klassen


Klassen som samlat in mest pengar vinner ett mycket fint pris, ett besök på någon av den svenska upplevelsekedjan Prison Islands anläggningar. Här löser klassen problem i de olika ”fängelsecellerna”, upplägget påminner om tv-programmet ”Fångarna på fortet”. En fantastisk upplevelse och samtidigt en övning i samarbete. 

Om Barndiabetesfonden

Barndiabetetsfonden grundades 1989 av professor Johnny Ludvigsson, en av världens främsta forskare inom typ i diabetes (artikel). Idag är Barndiabetesfonden Sveriges största finansiär av forskning kring typ 1 diabetes, till hopp inte bara för mer än 8.000 barn, utan även för de mer än 47.000 vuxna som lever med denna livshotande sjukdom i Sverige idag. 2018 delade Barndiabetesfonden ut nästan 19 miljoner till forskning om typ 1 diabetes. HKH Kronprinsessan Victoria är Barndiabetesfondens beskyddare.

 

Gör en intresseanmälan för din klass här!
(Obs: anmälan är ej bindande)


Vårt utbildningsmaterial hittar du här

Vi som driver Barndiabetesfondens Klasskamp

Vi som arbetar med Barndiabetesfondens Klasskamp heter Elin Cederbrant (typ 1 diabetes sedan 2010), Marie Fahlin (typ 1 diabetes sedan 1986, dotter med typ 1 sedan 2008) och Gudrun Hallerfelt (dotter med typ 1 sedan 2007). Vi brinner för att hitta ett botemedel för typ 1 diabetes och vårt arbete i Barndiabetesfondens Riksförenings styrelse är helt ideellt.

Välkommen att kontakta oss på klasskampen@barndiabetesfonden.se om du har frågor!