Barndiabetesfondens Klasskamp: Barndiabetesfondens insamlings- och informationsaktivitet för mellanstadiet

Visste du att typ 1 diabetes är den absolut vanligaste livshotande obotliga sjukdom som drabbar barn i Sverige? Att över 900 nya barn drabbas varje år (och minst lika många vuxna) och att 0% botas?
Varför sjukdomen bryter ut är fortfarande en gåta och idag innebär typ 1 diabetes livslång intensiv medicinering. Trots att utvecklingen går framåt är medelåldern livslängden fortfarande 18 år förkortad kortare för tjejer och 14 år för killar jämfört med genomsnittet i Sverige, en siffra som påverkas av innebär att vi tyvärr förlorar för många i typ 1 diabetes vid ung ålder. 

Detta vill vi på Barndiabetesfonden ändra på! Både genom informationsaktiviteten, som är anpassad för mellanstadiet, och genom en insamlingsdel för att få till mer forskning om typ 1 diabetes och förhoppningsvis lösa gåtan! 
 
Genom att öka kunskapen om sjukdomen kan vi få in mer pengar till den livsviktiga forskning som behövs men också ge alla de som idag är drabbade ett bättre liv och minska risken för att de skadas (och i värsta fall går bort) på grund om omgivningens okunskap. Vi har tagit fram bra material som kan användas i undervisningen och hoppas att ni ska få en lärande stund med bra diskussioner. Kanske finns någon med typ 1 diabetes i er skola?
 

Om aktiviteten: 

Barndiabetesfondens klasskamp pågår 11/3 - 28/4. Under denna period ska klasserna på valfritt sätt samla in så mycket pengar som möjligt samt lära sig om och arbete med typ 1 diabetes på olika sätt genom det material vi har tagit fram. Vill du läsa mer om hur vi hanterar de insamlade pengarna eller se förslag på aktiviteter? Klicka här

Den vinnande klassen, den klass som samlar in mest pengar, vinner en härlig upplevelse på Prison Island. En fantastisk upplevelse men också en övning i samarbete. Prison Island bygger på att man i lag ska lösa de olika problem man ställs inför i de olika cellerna. Prison island finns på flera ställen runt om i Sverige. 


Om Barndiabetesfonden
Barndiabetetsfonden grundades 1989 av professor Johnny Ludvigsson, en av världens främsta forskare inom typ i diabetes (artikel). Barndiabetesfondens uppdrag är att förebygga, bota och lindra typ1 diabetes och tills den dagen då vi funnit ett botemedel, att informera om sjukdomen.  Barndiabetesfonden är Sveriges största finansiär av forskning på typ 1 diabetes och delade 2018 ut närmare 19 miljoner kronor till just detta. HKH Kronprinsessan Victoria är Barndiabetesfondens beskyddare. Barndiabetesfonden kommer från och med 2019 även erbjuda stöd till de barn och vuxan (med familjer) som idag är drabbade av typ 1 diabetes. 
 
Vi hoppas din skola/klass vill vara med!

Gör en intresseanmälan för din klass här!
(Obs: anmälan är ej bindande)


Vårt utbildningsmaterial hittar du här

Välkommen att kontakta oss på klasskampen@barndiabetesfonden.se om du har frågor! 

Marie Fahlin, Gudrun Hallerfelt & Elin Cederbrant
Ansvariga för Barndiabetesfondens klasskamp på uppdrag av Barndiabetesfondens Riksförening